Welkom op onze nieuwsbriefpagina. Regelmatig publiceren wij hier de highlights op het gebied van het bestuursrecht, het strafrecht, het boete- en sanctierecht en het (overheids)aansprakelijkheidsrecht. Hierbij ligt de nadruk op actuele ontwikkelingen in wetgeving en jurisprudentie en actualiteiten gerelateerd aan ons kantoor.
Nieuwsbrief mei 2020
Inhoud
1. Bijna helft coronaboetes niet in orde – Remko Wijling
2. Noodpakket 2.0 – Remko Wijling
3. NOS: ‘Verschillend hanteren coronaregels leidt tot willekeur’ – Remko Wijling
4. Vallen de samenscholingsverboden juridisch gezien überhaupt nog wel te handhaven? – Robert Crince le Roy
5. Volkskrant: Videoverbinding in tijden van virus bedreigt rechtspraak – Frank van Ardenne
Bijna helft coronaboetes niet in orde – Remko Wijling
Dat de noodverordeningen zoals die nu gelden niet altijd duidelijk zijn, en soms zelfs onduidelijk is wat wel mag of niet hebben wij al eerder onder de aandacht gebracht.
Na de eerdere erkenning door de voorzitter van het veiligheidsberaad, zijn nu ook cijfers beschikbaar gekomen waaruit volgt dat een groot aantal uitgeschreven coronaboetes incompleet is, onder meer omdat de overtreding niet duidelijk is omschreven. Handhavend optreden wordt dan kwestieus.
Ook gelet op de gevolgen van een coronaboete voor bijvoorbeeld een VOG is het maken van bezwaar dan ook een overweging waard en zeker niet kansloos (NOS).
Noodpakket 2.0 – Remko Wijling
Vandaag is door de verantwoordelijke Ministers de Kamerbrief bekend gemaakt waarin de contouren voor het Noodpakket 2.0 worden beschreven. De diverse maatregelen, waaronder de NOW en de Tozo, worden verlengd tot en met 31 augustus 2020.
Speciaal ten aanzien van de Tozo is van belang dat voor de periode vanaf 1 juni 2020 wel een partnertoets geldt. Kort gezegd telt het inkomen van de partner vanaf die datum mee bij de beoordeling van de vraag of het inkomen van het huishouden (aanvrager en partner) is gedaald tot onder het sociaal minimum.
Naar verwachting zal dit de instroom (zeer) beperken en de uitvoering bemoeilijken.
NOS: ‘Verschillend hanteren coronaregels leidt tot willekeur’ – Remko Wijling
Dit artikel verscheen op 14 mei jl. op nos.nl.
Vallen de samenscholingsverboden juridisch gezien überhaupt nog wel te handhaven? – Robert Crince le Roy
Dat de noodverordeningen zoals die nu gelden niet altijd duidelijk zijn, en soms zelfs onduidelijk is wat wel mag of niet hebben wij al eerder onder de aandacht gebracht. Nu wordt dit ook erkend door de voorzitter van het veiligheidsberaad, (ook) hij geeft toe dat het samenscholingsverbod een grijs gebied kent (nu.nl). Wat is een samenkomst en wat is groepsvorming? De vraag werpt zich op wat deze onduidelijkheid exact inhoudt voor de handhaving van de noodverordeningen? Vallen de samenscholingsverboden juridisch gezien überhaupt nog wel te handhaven? Gelet op het op het legaliteitsbeginsel gebaseerde ‘Lex Certa-beginsel’ is dit nog maar de vraag. Bij de redactie van ieder voorschrift geldt dit beginsel als ondergrens: is het duidelijk op welke gedraging het voorschrift ziet? Voor slordigheden of “verzamelbakbegrippen” is dan geen plaats, wel voor maatwerk. Dit ook gelet op de mogelijke gevolgen van handhavend optreden voor een VOG of bij de wet Bibob. Daar voldoen deze voorschriften niet aan en handhavend optreden wordt dan kwestieus. Een en ander staat overigens los van de vraag of voor (semi-)permanente maatregelen een noodverordening wel het juiste instrument is.
Volkskrant: Videoverbinding in tijden van virus bedreigt rechtspraak – Frank van Ardenne
Dit artikel verscheen op 13 mei jl. in de Volkskrant.